Tuesday, September 7, 2010

Ini bukan post pasal Illuminati. Pfft.

Saje je aku post tajuk mcm tu.

Sebab aku dah muak dengan banyak post recently. Kalau boleh, ketupat pulut pun dia nak kata Illuminati sebab bentuk dia segitiga. Apsal kau tak defy sejarawan negara, kau cakap la tanjak tengkolok Zaman Kesultanan Melayu Melaka tu bentuk apa? Bujur?

"So no more Toblerone for you, kid. That's fucking Illuminati".

Come on people, believe it or not, those Illuminatus, they have been there for HUNDREDS OF YEARS. Kau nak buat apa? Even kalau kita bersatu nak menentang pun, you can't stop the clock from ticking towards the destruction of the world.

Aku malas nak bukak cerita pasal Freemasonry even tho aku pun lama gak kaji pasal bende ni, way before orang kecoh pasal The Arrival, itu pun untuk pemahaman sendiri. Bukan nak kata aku cool (even tho aku memang cool pun, so fucking what), cuma aku rasa, I got things to do with my life, rather nak spend masa kaji bende yang takkan habis sampai bila-bila.

Nak tahu, tak salah. But to exaggerate sampai mcm tu sekali... my goodness. Kau nak anti Yahudi, PC kau pun pakai Intel. Datang dari mana Intel tu?

Sebab tu aku kata; nak tahu, tak salah. Tapi jangan taksub gile.


Enough of that.

Entry aku ni sebenarnya takde apa pun, mungkin saja nak mengupdate sebab lama dah tak merepek kat sini.

Few issues sejak kebelakangan ni buat aku rasa restless. Ditambah pulak ngn ke-FML-an yang melanda, buat aku rasa.. tah.

Aku mulakan dari point ni - Salleh Gregor Samosa (tu ke nama dia? mcm sedap je, haha. Ke Samsa? Lebih kurang la kot), about his recent post pasal puasa. Erm, atheist katanya. Takper lah. Itu pegangan dia kan, nak buat macam mana.

Cuma, kau nak gebang pasal betapa coolnya engkau menjadi atheist (Melayu ke tidak, ntah, aku peduli apa pun), that's a bummer. Kau taknak puasa, suka hati kau lah. Tapi jangan gebang, pastu kutuk orang yang berlumba-lumba nak cari diri, mengenal Tuhan.

Engkau nak bangga jadi Atheist, go ahead. Dan pasti engkau pun bajet nak punya freedom of speech sendiri, betul? What about the other's FOS? Kau tak boleh nak marah kalau orang panggil kau kafir laknat, sebab diorg pun punya hak untuk bersuara.

Aku ramai je kawan Melayu yang atheist, dan terang-terang aku gelakkan diorg depan muka.

Kebanyakannya diorang ni kononnya menempuh hidup yang susah, sampai satu tahap diorang berfikir - ada ke Tuhan ni? Kalau Dia maha penyayang, kenapa hidup aku fucked up sampai macam ni? Well, termasuklah Mr. Samsa (saje aku adress surname dia, baru lah cool macam mat saleh, yo!).

Yang kelakarnya, most of them ada kereta, baju cantik-cantik (aku pun shopping baju 6 bulan sekali wie!), boleh pegi mabuk kat Jalan Changkat every week. Susah apa ke lancau kau? Kat BersamaMu TV3 ada satu family makan siput babi rebus, ada diorg rasa apa yang kau rasa?

Semua ada masalah. Tapi dia lupa. Lupa rasa penyayang Tuhan tu macam mana. Rasa oksigen yang tiap2 hari dia inhale exhale. Lima deria rasa kat lidah dia tiap kali dia kunyah burger GCB kat McD. Itu contoh paling mudah albeit quite lame, tapi dia tak fikir pun.

Kau masih ada kawan, tak hidup sorang pun. Siap tolong belanja makan kat umah dia sebab korang sama-sama tak puasa, tak ke penyayang Tuhan tu, at least? Dan apa kau balas? Oh lupa, kau tak percaya apa lancau pun.

Aku pun getir jugak hidup aku. Tapi pada aku, itulah masanya aku dapat rasa siapa diri aku, siapa yang cipta aku. Walaupun aku tahu amalan aku bukan tahap alim ulama', tapi aku cuba untuk jadi yang terbaik, sebab aku tahu bila hidup dah senang, bukan susah nak mula lupa diri. Jadi time susahlah, aku doakan agar diri aku sentiasa lekat pada jalan Dia, termasuklah bila aku senang nanti.

Hipokrit? Mungkin, tapi aku kenal diri aku, dan aku tahu nawaitu aku. Ooh, pal. It's not as easy as it seems. Tahap FML aku ni, kalau tak kuat, memang boleh dah nak hilang pendoman, macam kau.

Hidup, kewangan, kawan, keluarga, hati - semua aspek beb. Semua macam haram rasa dia.

Tapi, sebenarnya, kita tak nampak. Behind all these, apa ada cahaya. Macam gerhana, takkan gelap sentiasa. Hati kau, gelap macam mana pun, masih ada putihnya. Melainkan kalau kau yang nak hidup kau macam tu.

Sebab aku tahu, aku punya agama. Aku punya Tuhan, which is Allah. HE is everything, to me.



Dan kepada yang bukan seagama dengan aku, tak kira siapa, aku pasti, korang jugak tahu apa rasanya punya deity untuk korang submit diri korang bila korang lost. Kristian ke, Buddha ke, Hindu ke, sebab kita manusia. Ciptaan. Bukan supreme being. Banyak defects nya. Dan aku hormat akan pegangan masing-masing. Takde sebab untuk aku anti sesiapa pun. Fitrah manusia, perlukan pegangan.

Dan aku, aku rasa bertuah sebab aku punya agama aku. "Bagimu agamamu, dan bagiku agamaku." - Al-Qur'an, 109:6.


Namun kepada yang tak percaya tu, uhm, well, good luck with your life, dude. Cuma, jika kau rasa kau nak diterima oleh society, sila jangan jadi asshole.

Sebab dengan entry kau yang kononnya melawan arus tu (rebel equals coolness, my ass) tak gempak pun. This is not America, dude. There are thousands who would love to kill you, in the name of God, especially when they felt threatened. And you can't blame them, sebab pada mereka, darah kau halal.

Till then, just.. tone it down, will you?

Macam aku, senang je, aku hanya mampu doakan, suatu hari esok, kau akan flat to the floor, and all your thoughts will revert to only one source. ONE. In short, hidayah akan sampai ke hati kau, sebab DIA maha penyayang. Dan kau akan kenal siapa pencipta kau. Seperti yang aku dah pernah alami. :)

Baik kan aku ni?

10 comments:

Drunbella Khoo said...

moe, saya suka entry yang neh.
betul cakap awak.
tunggang terbalik macam mana pun kita, bila dah dapat hidayah kita akan berubah jugak kembali kepada DIA.
tak salah nak kaji semua tu tapi tu lah kan jangan taksub.
pasal kes samsa tu, org dok maki-maki die tapi yg maki tu pun xsedar.
diorang pun sama macam samsa jugak.
hahahaha.
=D
bila tanya kata Islam, tapi perlakuan mengalahkan apa.
ummm.

**baru-baru neh ada baca entry kt blog mana ntah, katanya samsa neh dah meninggal sebab kena pukul. xtaw betul ke x.

firdaus said...

emoooo hahaha..tp btol..doaje mmber fanatik ko tu insaf..aku puna de mmber gitu..Susah ke puasa..snang je kot adeiii

El Moe de la Rocha said...

masalahnya, orang macam ni, pukul pun tak guna. sebab hati dia tegar. guna kekerasan, takde resolusi kalau hati tu dah tekad nak hitam.

dia cuma kena tunggu masa nak dapat hidayah. doa kan je lah, kan? tak susah pun.

orang hidup fucked up mcm ni, memang senang nak hilang pendoman.

ive been that, tapi kita kena kenal diri, kena kuatkan diri, kena tahu siapa kita dan apa kita ni. tu je.

kalau dia kena pukul sampai mati, that's a bummer, tapi maybe riwayat dia mcm tu. so, takleh buat apa lah.

jadi kan pengajaran pada kita yang masih waras.

Azri Rotten said...

samsa ni ade je lepak noisy. :)

bagi aku, x kesah ape jenis agame & pegangan ko pon, yg penting respect choice org. example mcm aku suke ikan, ko suke ayam, aku kesah ape? kan senang kalau ckp "aku tak puasa" tu je x payah nak provoke. aku puase x complete pun xde ar nak gitau sume org. hahaha!

El Moe de la Rocha said...

aku rasa dia budak Crimescene kan?

itu aku kata.
bila aku baca banyak blog yang kutuk mamat tu rasa klakar pun ada. bukan kat mamat ni, tapi bloggers lain tu lah.

serius, kau pukul dia, bukan aje kau buat dia lagi geram dengan agama sendiri.

ibadah tu hak individu, bukan untuk menunjuk atau membangga diri. itu antara 2 way connection kau dengan Tuhan.

but tu lah kan. provocation will eventually leads to bigger sparks. especially to those hot headed yang akan terus mengamuk kaw-kaw, so takleh cakap apa lah kan kalau dia kena pelupuh.

dari kita buat sesuatu yang pasti takkan memberi apa2 efek kat dia, why not cuba cara berhemah yang MUNGKIN akan melembutkan hati dia?

batu, lembut dengan air, bukan pukul dengan botol coke.

Azri Rotten said...

bkn. die yg slalu main2 basikal kat situ.

Maria Elena (Zarul) said...

"maria likes this" *thumbs up*
of course it's common to see atheist, whether they're malay, chinese, indian, kadazan, etc. and like you said. asalkan tahu nawaitu kita.
=)

well written, and i loike! hehehe!!

El Moe de la Rocha said...

thanks maria, for liking my 2 cents thots. :)

saya tulis berdasarkan pendapat diri sendiri. so bagi orang lain, mungkin lain pendapatnya.

Blitzenius said...

i put the blame on The Arrival. ia buat org kita paranoid on symbolism when in fact those simbol tak mengganggu gugat akidah pun.

so, jangan main dam aji lepas ni.
jangan pakai kemeja checkered.
jangan hantar anak2 ke art school, those are full of occult symbolism.

dan lepas ni, jangan harap la band Gregor Samsa (yes, that post rock band yang buat split EP dengan Red Sparowes, ada dalam magazine ROTTW bulan lepas) dapat buat gig kat sini.

least than 0.5% of our people concerned that Gregor Samsa is actually a name from Kafka book. they thought Salleh dah tak nak jadi melayu by name.

El Moe de la Rocha said...

ho shiz, for real?

hahaha. tapi ye lah, orang macam ni, dia buat on purpose. bukan main hentam. so dia ni jenis mengkaji, bukan budak2 yang main ikut pakai je.

atheist, itu atas diri dia. sebab kita belum tentu kompem mati camner. cuma boleh cuba yang terbaik nak hidup. dan mungkin, kita boleh tolong doakan je la dia.

dan kompem ke yang buat The Arrival tu, orang 'kita'? Hehe. Wallahua'lam.

Cuma yang aku tahu lepas ni takleh makan Samosa la. Segitiga kan?

...are you lost, or incomplete?

Custom Search